Valitse sivu

Kalenterikarju vaatii radikaalimpaa ilmastopolitiikkaa!

tammi 25, 2020

Miksi ekologisuus on sinulle tärkeää? 
– Ekologisuus on yksinkertaisesti sanottuna vastuuta ympäristöstä, muista ihmisistä ja eläimistä sekä tulevaisuudesta. Vuonna 2019 Suomen ylikulutuspäivä oli 5.4.2019 ja globaali ylikulutuspäivä 29.7.2019. Maapallo ei kestä, jos jatkamme kuluttamista nykyiseen tahtiin, ja nykyisellä kulutustahdilla tarvitsisimme 1,75 maapalloa. Ekologinen ajattelu pyrkii muun muassa materiaali- ja resurssitehokkuuteen, kestäviin ja harkittuihin kulutuspäätöksiin sekä uudellenkäytettävyyteen ja kierrätettävyyteen. 

Mihin ekotekoon olet ollut erityisen tyytyväinen?– Vaihdoin palkkatyön yrittäjyyteen syyskuussa 2018, minkä seurauksena lentämiseni Pohjoismaihin loppui. Vaikka työlentämistä ei lasketakaan henkilökohtaiseen hiilijalanjälkeen, sain työtä vaihtamalla karsittua noin 4-6 Pohjoismaan lentoa pois vuositasolla. Mediassa puhutaan paljon yksittäisten ihmisten lomalentämisestä, mutta myös työperäisellä lentämisellä on vaikutusta, jota tulisi saada pienennettyä globaalilla tasolla. 

Mitä toivoisit päättäjiltä? 
– Toivoisin päättäjiltä radikaalimpaa ilmastopolitiikkaa ja medialta kriittisempää ja vastuullisempaa kirjoittamista ja uutisoimista. Esimerkiksi tiukempi lentovero ja laajempi panttijärjestelmä muovilajitteluun olisivat tervetulleita uudistuksia. 

Miten ympäristöarvot näkyvät arjessasi?
– Syömme kotona kasvispainotteisesti ja kierrätämme. Minulla ei ole ajokorttia, joten pyöräilen ja suosin julkista liikennettä. Kaupassa pakkaan ostokset reppuun, enkä ota hevi-pusseja, ja suosin pakkaamatonta, mikäli se on vaihtoehto. Ruokahävikin ehkäisemiseksi valitsen kaupassa myös alennustuotteita. Kotona pyrimme minimoimaan veden ja sähkön kulutusta esimerkiksi laittamalla sähkölaitteet ja valot pois päältä aina kun niitä ei käytetä ja käymällä lyhyissä ja vähän viileämmissä suihkuissa.

Mistä on helppo aloittaa?– Kaikista helpointa on katsoa Youtube-kanavaltani 10 ilmastotekoa, joilla voit hillitä ilmastonmuutosta. Siinä on konkreettisia vinkkejä ja faktaa ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten omilla toimillaan voi sitä hillitä.