Valitse sivu

(Melkein) Vegaani

huhti 16, 2020

Moikka, olen Aku Tiensuu. Opiskelen Tampereen yliopistossa neljättä vuotta yhteiskuntatutkimusta sosiaalipolitiikan opintosuunnassa. Noudatan lähestulkoon vegaanista ruokavaliota. En kuitenkaan ole täysin vegaani, koska saatan silloin tällöin syödä esimerkiksi juustoa tai kananmunia. Lihaa en ole syönyt enää pitkään aikaan. 

Veganismi tai ylipäätään kasvissyönti ei itsessään rajoita urheilua millään tavalla, vaikka tähän liittyy paljon harhatietoa ja uskomuksia. Maailmasta löytyy monia vegaanista ruokavaliota noudattavia huippu-urheilijoita. Esimerkiksi tunnettu Lempääläläinen EM- ja MM- tasolla kilpaillut painonnostaja Teemu Roininen on jättänyt eläinperäiset tuotteet pois ruokavaliostaan.  

Ravintoaineiden saaminen vegaanisesta ruokavaliosta ei ole vaikeata. Tärkeintä tässä, kuten myös muutenkin syömisessä on ruuan monipuolisuus. Vegaanisen ruuan aminohappokoostumus on yleensä eläinperäistä ”vajaampi”. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvisperäinen proteiini ei välttämättä sisällä kaikkia aminohappoja, joita ihminen välttämättä tarvitsee. Kuitenkin erilaisia proteiininlähteitä, kuten linssejä, papuja, viljoja, pähkinöitä tai valmiita kasvisproteiinivalmisteita yhdistelemällä on todella helppoa täydentää aminohappokoostumusta. Hyvänä nyrkkisääntönä proteiinien täydennyksessä toimii viljojen yhdistäminen palkokasveihin. Toisaalta esimerkiksi nyhtökaura sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, joita ihminen tarvitsee.  

Hivenainelisistä on hyvä nauttia ainakin B12 vitamiinia, jota ei saa luontaisesti kasvipohjaisesta ruokavaliosta. Kuten sekasyöjänkin, myös vegaanista ruokavaliota noudattavan henkilön tulisi kuitenkin pitää huoli siitä, että erilaisia hivenaineita saa riittämiin. 

Urheileva vegaani tarvitsee lisäravinteita samoissa määrin, mitä sekasyöjä niitä tarvitsee. Mikäli ihminen haluaa käyttää esimerkiksi palautusjuomana nopeaa hiilihydraattia ja proteiinia sisältävää juomaa, on tämä mahdollista niin sekasyöjälle, kuin vegaanillekin. Vegaanisia vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla. Omana palautusjuomana toimii tällä hetkellä maissista valmistettu maltodekstriini, johon yhdistän noin 25–30 grammaa herne-härkäpapu proteiinia. Myös muita lisäravinteita, kuten erilaisia aminohappovalmisteita tai kreatiinia saa vegaanisena. 

Toimittajat: Anni Tiensuu ja Sonja Viljamaa