Valitse sivu

Kohti omien arvojen mukaista elämää

joulu 7, 2020

Pääsimme haastattelemaan ympäristöaktivisti Laura Haikosta. Laura on ehtinyt vaikuttaa monella taholla, joten Lauraa voidaan kuvailla ympäristökasvatuksen konkariksi. Laura heräsi ympäristöasioihin oman työnsä kautta.

Kerrotko Laura aluksi kuka olet?

Olen yhteisöpedagogiopiskelija ja ympäristökasvattaja. Viime kevääseen asti Luonto-Liiton valtuuston puheenjohtaja. Tänä syksynä olen ollut harjoittelijana WWF:llä.

Mitä luonto sinulle merkitsee?

Luonto merkitsee minulle lajien ja elinympäristöjen monimuotoisuuden tuomaa elämän rikkautta ja rauhaa, kun saan välillä irtautua ihmisten rakentamasta maailmasta ja sen hälystä.

Milloin ja miten itse huomasit olevasi kiinnostunut ilmastoasioista? Mikä oli vaikuttava tekijä?

Selkeä havahtuminen ympäristöasioihin tapahtui ensimmäisellä vaelluksellani 16-vuotiaana. Silloin ymmärsin, että monimuotoinen luonto ei ole itsestäänselvyys ja että meillä ihmisillä on muihin lajeihin verrattuna valtavasti valtaa muuttaa ympäristöä.

Työskentelin nuorena pitkään vaatealalla. Vaatekaappini pursusi kaikenlaista päällepantavaa ja näin työssäni, kuinka paljon vaatteita ostetaan. En voinut olla miettimättä, että jos yhden kaupungin yhdessä liikkeessä liikkuu näin paljon vaatetta, mitä se onkaan Suomen tasolla, saati Euroopan ja koko maailman! Tämä koko ajatus vaateteollisuuden vaikutuksista ympäristöön ja ihmisiin tuntui niin järjettömältä, että lopulta se johti ammatinvaihtoon ja muutti omaa suhtautumistani materiaan ylipäätään.

Muistan, kuinka syksyllä 2013 neuloin tosi paljon ja katsoin samalla luontodokkareita. Yhtäkkiä se iski! Koin todella vahvaa halua ja tarvetta lähteä vaikuttamaan siihen, millainen tulevaisuus planeetallamme on. Lähdin opiskelemaan luonto- ja ympäristöalaa ja liityin Luonto-Liiton jäseneksi ja aktiiviksi.

Mitä mieltä olet väitteestä, ettei ilmastonmuutoksesta ole haittaa Suomelle?

Ilmastonmuutos on asiana siitä viheliäinen, että sitä voi olla aika hankala käsittää. Voi olla vaikeaa ymmärtää, miten elämämme muuttuu, jos emme nyt muuta tapamme hyödyntää luonnonvaroja. Me emme voi varmaksi sanoa, miltä maailma 50 tai 100 vuoden päästä näyttää, mutta onneksi meillä on tiede, jonka avulla voimme luoda erilaisia skenaarioita tulevaisuudesta. On olemassa tieteellisiä julkaisuja siitä, miten ihmisten toiminta on vaikuttanut ilmastoon sekä kuinka lajit ja elinympäristöt ovat jo nyt vähentyneet ja kärsineet dramaattisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Ilmastonmuutoksessa ei siis ole kyse mielipiteestä vaan todellisesta tilanteesta. Tämä tuo minulle myös toivoa, sillä tieteen avulla voimme tarkastella toimintamme vaikutuksia ja tehdä tarvittavia muutoksia.

Mielestäni tärkeimpiä ilmastotavoitteita Suomessa on korvata fossiilisten polttoaineiden käyttö uusiutuvilla, panostaa kiertotalouteen sekä suojella ja ennallistaa arvokkaita elinympäristöjämme: soita ja metsiä.

Miten yrität itse vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

Arkitasolla ilmastonmuutokseen vaikuttaminen näkyy siinä, että olen opetellut (ja opettelen edelleen) olemaan valmis muuttamaan tapojani, jotta muutos kaikkien lajien kannalta parempaan tulevaisuuteen on mahdollista. Joskus muutokset vievät enemmän aikaa ja se voi olla vaikeaa ja jopa ärsyttävää, jos joku itselle mieluinen asia osoittautuukin ilmaston kannalta huonoksi tavaksi. Tuolloin on mukava jutella aiheesta ystävien kanssa ja miettiä, miten muutosta lähtee pikkuhiljaa tekemään. On myös niin paljon asioita, jotka tuovat elämään iloa, eikä elämän tarvitse tuntua tylsältä tai pelkältä asioista luopumiselta! Ystävien kanssa hassuttelu, luonnossa liikkuminen, hyvä ruoka, juhliminen, kulttuurielämykset, mahdollisuus vaikuttaa ympäristöön sekä hyvän tekeminen tuovat tosi paljon onnea ja rikkautta elämään.

Opiskelen tällä hetkellä yhteisöpedagogiksi ja toivon, että tulevaisuudessa työskentelen erilaisten ihmisryhmien kanssa tehden yhdessä muutosta kohti kestävää, oikeudenmukaista ja elämää kunnioittavaa tulevaisuutta koko lajikirjomme huomioiden. Ollessani Luonto-Liiton aktiivi, pääsin vaikuttamaan ympäristöasioihin niin paikallisesti ympäristökasvatuksen ja erilaisten tempausten kautta kuin valtakunnallisestikin valtuuston puheenjohtajana. Luonto-Liitto on nuorten oma luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö, jossa on oma ryhmä myös ilmastovaikuttamisesta kiinnostuneille nuorille! On upeaa, kuinka järjestön kautta oppii erilaisia vaikuttamiskeinoja sekä pääsee tekemään konkreettisia tekoja luonnon hyväksi.

Minkä neuvon antaisit nuorelle ilmastovaikuttajalle?

Kannustan nuoria ilmastovaikuttajia yhdessä tekemiseen, sillä yhdessä vaikuttaminen on henkisesti kevyempää, kun saa jakaa tunteita ja ajatuksia toisten kanssa. On hyvä myös miettiä, mitkä asiat tuovat itselle hyvää oloa ja rauhaa ja muistaa hakeutua niiden äärelle. Vaikuttaminen on välillä raskasta, joten on tärkeää pitää myös omasta jaksamisesta huolta.

Loppukesällä Laura kävi Pohjois-Norjassa Møysalenin kansallispuistossa. Kuva: Laura Haikonen

Teksti: Pauliina Miettinen ja Ella Pennanen