Valitse sivu

Soturitoiminnassa huimia edistysaskeleita

kesä 3, 2021

Koulumaailman erilaisten uudistushankkeiden yhteydessä lähdetään aina liikkeelle struktuurista. Jos halutaan muutos kurssiin, mietitään, miten struktuuri muutetaan. Kehitysprosessit siis käynnistetään ylhäältä alas. On olemassa toinen vaihtoehto. Voidaan lähteä liikkeelle “asiakkaitten” eli kun puhutaan koulumaailmasta, lasten ja nuorten omista tarpeista.  

Teimme 2017–2018 lukuvuonna Lelussa havainnon siitä, että nuorten keskuudessa oli ympäristöön liittyvää ahdistusta ja huolta. Käynnistimme Earth Week -projektin, joka huipentui huhtikuussa Ideaparkin keskusaukiolle Ekolauantai -tapahtumaan. Seuraavana syksynä heitimme verkot uudelleen vesille ja kutsuimme ympäristöasioista kiinnostuneita nuoria alkuinfoon. Paikalle tuli yli 20 nuorta. Siitä käynnistyi Lelun Ilmastosoturitoiminta. 

Ilmastosoturien osalta kulunut lukuvuosi oli jälleen toiminnan täyteinen. Tekeminen on selkeytynyt ja vakiintunut ja toimintalinjat ovat alkaneet löytyä. Ydinajatuksena ryhmällä on toimia kahdella tasolla: paikallisesti ja valtakunnallisesti. Toteutamme käytännön tasolla “ajattele globaalisti, toimi paikallisesti” (“think globally, act locally”) -ideologiaa. 

Vaikka fyysisiä tapaamisia ryhmän kesken oli pakko varsinkin lukuvuoden alussa välttää, eikä perinteistä 24H-leiriä tänä lukuvuonna päästy järjestämään, somekanavat “lauloivat” ja etäkokouksia oli välillä hyvinkin tiuhaan. Jäsenten määräkin kasvoi vuoden mittaan upeasti. Tätä kirjoitettaessa (27.5.2021) Ilmastosoturien whatsapp-ryhmässä on yhteensä 78 jäsentä. Jäsenistössä on yhteensä kahdeksan opettajaa, kaksi henkilökuntaan kuuluvaa ja loput ovat kaikkien luokka-asteitten opiskelijoita. Osa on toiminnassa mukana todella aktiivisesti, toiset lähinnä kommentoimassa, mutta kaikkien panosta tarvitaan.  

Ilmastosotureista on muodostunut ryhmä, jonka työpanoksen merkitys on kenties korostunut senkin vuoksi, että korona-aikana moni muu yhteisöllisyyttä vahvistava tapahtuma ja perinne on joko peruutettu tai jouduttu siirtämään. Soturien tekeminen on tuonut lisäarvoa lukioarkeen, koska ryhmän toiminnan keskiössä on kampus. Yhteensä lähes parikymmentä Soturia on ollut mukana lukion kehittämisryhmissä, Hyvinvointi-ryhmässä ja kestävän kehityksen Taimi-ryhmässä. Niiden kautta Soturit pääsevät käytännön tasolla rikastuttamaan koulumme arkea ja osaltaan jopa ohjaamaan sen toimintaa. 

Konsultit ja yhteistyö rikastuttamassa Soturitoimintaa 

Koska kaikki maailman viisaus ei asu kampuksella, olemme taas pyytäneet mukaan “isosiskoja” ja “isoveljiä” eli kokeneempia ympäristöalan tekijöitä, joiden kanssa käymme keskustelua ennen muuta siitä, mihin kannattaa vaikuttaa, jos haluaa saada aikaan pysyvämpää muutosta. WWF Suomessa ja Luonto-Liitossa pitkään vaikuttanut Laura Haikonen on ollut varsinainen kaappaus! Hänen avullaan tekemisen rima on ollut korkealla ja moni uusi ovi on avautunut edessämme.  Hänen kauttaan “löysimme” mm. Ympäristöministeriössä ilmastolakia sorvaavan Heta Heiskasen, jonka kautta puolestaan pääsimme taas uusiin “piireihin”. Yhtenä hedelmänä tästä oli se, kun saimme lähettää Soturi Veera Hussan edustajaksemme ympäristöministeriön suureen KAISU-seminaariin, jossa pähkäiltiin keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmaa.  

Yhteistyö Oulussa toimivan Ilmastomuutos lukioihin -hankeväen kanssa puolestaan rohkaisi ja rohkaisee meitä monellakin tavalla. Eri puolilla Suomea on käynnissä monenlaisia Soturien tavoitteiden näkökulmasta samankaltaisia hankkeita ja projekteja, joiden seurauksena koulumaailma muuttuu meidän näkökulmastamme paremmaksi. 

Yhteistyöstä on ollut Soturiryhmälle muutenkin hyötyä. Climate Aid -ilmastoliike haastoi meidät toukokuussa #näytätekosi -kampanjaan, jossa ilmasto- ja ympäristöasioiden kanssa tekemisissä olevat toimijat kuvallistivat ja sanoittivat omaa tekemistään somekanavissaan edellä mainitulla tunnisteella. Soturien someryhmä kantoi kortensa kekoon ja tuloksena oli suorastaan sydäntälämmittävä kuvakavalkadi, joka sai meidät tekijätkin huokailemaan, että monenlaista on yhdessä koettu. 

Toukokuun lopulla teimme vielä uuden avauksen, kun turvekeskustelu otti kierroksia yhteiskunnallisessa debatissa ja alkoi puhuttaa myös Soturipiireissä. Kiitos verkostojemme, saimme houkuteltua edustavan otannan eri toimijoita saman ruudun äärelle ja tuloksena oli upea keskustelu turpeen merkityksestä, ympäristövaikutuksista ja tulevaisuudesta. Soturien puolesta esitämmekin toivomuksen, että jos on turveasiassa jäänyt mieleen avoimia kysymyksiä, niin kannattaa tutustua tallenteeseen Soturien Youtube-kanavalla. Samankaltaista mediasisältöä on tarkoitus tuottaa myös ensi lukuvuonna. Saa ehdottaa teemoja! 

Jos halutaan tavoittaa nuoret, päästetään nuoret tuottamaan itselleen mieluisia sisältöjä omiin kanaviinsa. Nuorille ympäristöministeriön seminaarit eivät välttämättä ole kuuminta hottia. Heille lukuvuoden kohokohta saattoi olla esimerkiksi se, että he pääsivät tekemisiin tubettaja Joona Hellmanin kanssa, kun tämä mietti kysymyksiä ilmasto- ja ympäristöaiheiseen videoonsa. 

Joulukuussa Soturit pääsivät tekemään perinteistä Vihreää Joulu-kalenteria, jossa mm. antoivat konkreettisia vinkkejä joulupöydän vegaanisiksi herkuiksi. Soturien kirjoittamat joulukalenterin tekstit kertovat omalla tavallaan siitä, millaisia ajatuksia liikkuu nuorten päässä ja millaista maailmaa he haluavat olla rakentamassa. 

Vihreää Virtaa-lähiympäristöpäivä 14.-15.4.2021 

Huhtikuun puolivälissä toteutettu Vihreää Virtaa-lähiympäristöpäivä oli tavattoman suuri voimainponnistus koko Soturiryhmältä. Kuten muissa yhteyksissä on tullut esille, Soturit olivat valmisteluprosessissa mukana ensimmäisestä päivästä lähtien. Vihreää Virtaa-tapahtumassa pääsimme lähelle Soturi-ideologiamme keskeisiä globaali-lokaali-tason tavoitteita.  

Lähtökohdaksi päivien suunnittelussa otettiin Lempäälän kunnan HINKU-tavoitteet ja toisaalta se lähtötaso, jolta niitä tavoitteita kohti ponnistetaan. Opiskelijoilla teetetyn kyselyn perusteella kävi ilmi se, missä meillä on edessä suurin työ. Kotien kierrätys toimii varsin hyvin. Hyvä uutinen oli myös se, että kampuksella tarjottava monipuolinen kasvisruoka maistuu yhä useammalle. Kotien lämmitysasiatkin ovat suhteellisen hyvin HINKU-näkökulmasta kuosissa. Liikenteen osalta meillä on kuitenkin paljon työtä. Soturien ideoima #pyörälläpäästään -kampanja 15.4. sai kampuksen väen nousemaan satulan selkään. Päivä päättyi Soturien osalta yhteiseen roskienkeräyshetkeen.  

Vihreää Virtaa-projektin yhteydessä Soturit pääsivät tekemisiin monien upeitten ja monella tapaa esikuvallisten ihmisten kanssa. Akseli Larikan toteuttama räppäri Palefacen inspiroitunut ja käytännön toimintaan innostava puheenvuoro elää ikuisesti. Meteorologi Kerttu Kotakorven ajatukset ja lähetysstudiossa kouliintunut karisma tulee hienolla tavalla esille Hanin Hussin ja Veerojen Väisänen ja Hussa haastattelussa. Raskaan sarjan SM-painonnostaja Teemu Roinisen painavat sanat Anni Tiensuun, Elina Rantalan ja Hanin Hussinin haastattelussa riittävät toivottavasti vakuuttamaan vannoituneemmankin lihansyöjän valitsemaan paremmin. Kunnanjohtaja Heidi Rämö vakuutti Seela Kylänpään haastattelussa meidät siitä, että liikkumisen suhteen on ekologisempiakin vaihtoehtoja kuin se perinteinen bensasyöppö. Martha Nikanderin haastattelussa ekopsykologi Kirsi Salonen sai meidät ymmärtämään syvällisemmin sen, miksi ja miten tiivistä luontosuhdetta kannattaa vaalia. 

Palefacen alias Karri Miettisen haastattelu 

Soturitoiminta on paitsi vakiintunut, myös tunnustettu. Saimme vuodenvaihteessa upean huomionosoituksen Lukiolaisten liitolta, kun se palkitsi tekemisemme 2000 euron stipendillä. Kevätlukukauden aluksi huomiota satoi Soturien laariin lisää, kun meidän tekemisestämme kirjoitettiin Hannele Cantellin ja Essi Aarnio-Linnanvuoren “Ympäristökasvatus” -teoksessa. Kolmas huomionosoitus koitui osaksemme, kun Opettaja-lehti nosti meidät 9/2021 numeronsa kanteen. 

Kuvaaja: Marjaana Malkavaara 

Soturit haluavat kiittää yhteistyökumppaneita mahtavasta yhteistyöstä ja toivottavat kaikille hyvää kesää!