Valitse sivu

Greenpark-bileistä jäi mainio maku!

marras 22, 2022

Kuvassa lauantaiaamupäivän tohinajengi. Kuvan otti Emil Mäkynen (lisää Emil kuvia Soturien Instassa!)

Greenpark-projekti lähti käyntiin Lempäälän Tredun liiketalouden open/yrityskoordinaattorin Riina Aspilan aloitteesta. Meillä eli Lempäälän lukiolla ja Tredulla on jo kokemusta tällaisten isojen tapahtumien järjestämisestä yhdessä, mikä onkin tosi tärkeää, kun tällaisia isoja juttuja ryhdytään miettimään. Pystymme luottamaan toisiimme. Siksi oli helppo vastata Riinalle: ”Let´s do it!”

Tapahtumaa valmisteltiin monella rintamalla syksyn aikana. Kaiken kaikkiaan se työllisti lähes sata kampuslaista. Riinan liiketoiminnan opiskelijat ja Soturit kontaktoivat yrityksiä. Soturit miettivät myös tapahtuman visuaalista ilmettä. Taideteollisuusalan opiskelijat suunnittelivat opettajiensa Marjo Karikiven ja Hanna Söderin johdolla keskusaukion somistusta ja tehokasta tilankäyttöä, sekä erilaisia omaan toimialaansa liittyviä toiminnallisia rasteja. Lasten maailmaksi nimetty aukion ”eteläpääty” oli aiheena myös Soturikokouksissa pitkin syksyä kuin myös paneelien aiheet ja kokoonpanot. Matkailualan opiskelijat osallistuivat myös Elina Loukiaisen ja Saara Pykälön johdolla tapahtuman käytännön järjestelyihin.

Kuten edellinen kappale konkreettisella tavalla kertoo, tällaisen tapahtuman järjestelyissä kyetään hyödyntämään lähes koko kampuksen osaamispotentiaalia. Lelun ja Tredun kaltaisia kampusyhteisöjä on olemassa ympäri maata. Silti oppilaitosten välinen yhteistyö on kuulemma hankalaa, koska molemmat oppilaitokset elävät omaa arkeaan, eikä ole yhteistä ”pelikenttää”, vaikka ollaankin saman katon alla. Tulee mieleen, että onko tässä tapauksessa katsottu oman talon seinien ulkopuolelle? Lempäälässä ainakin löytyy tällainen pelikenttä. Ideapark, joka ottaa meidät avosylin vastaan ja jonka kanssa on aivan mahtavaa lähteä tekemään yhteistyötä.

Soturitoiminnan kannalta nämä tapahtumat ovat tärkeitä, koska pääsemme hyödyntämään niin suuren joukon osaamista. Sotureita on lukiolla lähes sata. Vajaat 90 opiskelijaa ja kymmenkunta opettajaa. Porukkaa on jopa niin paljon, että kaikille ei ilman tällaisia tapahtumia löydy konkreettista puuhaa. Siksi tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä. Tarvitaan innovoijia, yhteydenottajia, puhujia, visualisteja, sometyyppejä, tekniikkanörttejä ja sitten toisaalta niitä, jotka kykenevät tekemään vähän kaikkea. Siis monenlaista lahjakkuuden lajia, joka ei normikouluarjessa nouse kukoistukseen. Näemme, miten suunnitelmasta ja ähellyksestä tulee totta ja syntyy jotain konkreettista, kuten tällainen iso tapahtuma. Tapahtuma, jolla toivottavasti myös on vaikuttavuutta.

Mitä opimme Greenparkista?

Pistimme siis bileet pystyyn julkisessa olohuoneessa Ideaparkin keskusaukiolla. Tässä tapauksessa lähtöideana oli nostaa esille Ideaparkin yritysten olemassaolevaa vastuullista toimintaa, ekologisia tuotteita ja toimintaperiaatteita. Tosiasia edelleenkin on, että vastuullisuus ei ole päällimmäisenä mielessä, kun lähdemme ostamaan vaikka housuja tai takkia. Monen tiedossa ei edes ole, että ostopäätöksiä tehdessä sillä olisi mitään merkitystä, kuinka paljon jonkun vaatekappaleen tekemisessä on esimerkiksi käytetty kierrätettyä materiaalia tai kulutettu vettä. Kestävän kehityksen näkökulmasta nämä asiat eivät edisty niin kauan kuin niitä ei tiedosteta. Monesti unohtuu, miten paljon meillä on valtaa kuluttajina. Arjen ostosten kautta linkitymme satoihin ja taas satoihin ihmisiin ympäri maailmaa, ja siksi on valtavan tärkeää tulla tietoiseksi esimerkiksi näistä taloudellisen toiminnan tuotantoketjuista ja vahvistaa ostopäätösten kautta yritysten vastuullista toimintaa.

Lähdimme siis suunnitelmallisesti seulomaan kauppakeskuksen yritysten vastuullisuusohjelmia. Ilahduttavan monella sellainen olikin! Todella monella oli myös aivan liiketoiminnallisestikin ideana toimia mahdollisimman ekologisesti, mikä tuotiin esille esimerkiksi mainonnassa. Todella moni vastasikin sähköpostiimme tai puheluihimme. Valitettavan moni kuitenkin totesi: ”Aivan upea tapahtuma, mutta että meillä ei ole irrottaa henkilökuntaa tilaisuuteen”. Onneksi noin kymmenkunta yritystä tuli mukaan ja saimme lisäksi lähialueen muita toimijoita tapahtumatorillemme ja osallistumaan paneeleihin.

Tässä yhteydessä suuri kiitos vielä liikennepaneeliin osallistuneille Kristian Lellalle, Mikko Kivelälle ja Santeri Laitiselle. Nuorten yritystoiminnasta kertoneille Harri Paltilalle ja Luovia NY -yrittäjille. Perjantai-illan ”Miten löydän oman polkuni”-panelisteille. Lauantaiaamupäivän tulevaisuus-paneelisteille Lempäälän kunnan yhdyskuntajohtajalle Tiia Levonmaalle ja Kiillon Lilli Puntille. Ruoka-aiheesta kertoneille Kristiina Vidqvistille (KIERTO-hanke) ja Aitoleivän Sirkku Pelkoselle. Sekä lauantaipäivän päättäneeseen nuoret ja nykymuoti-keskusteluun osallistuneille Marjo Karikivelle (Tredu) ja Soturi Elena Palokankaalle.

Perjantain ja lauantain kuudessa paneelissa keskusteltiin liikenteen tämän päivän haasteista ja kehityssuunnista. Puhuttiin yritystoiminnasta ja annettiin upeita esimerkkejä siitä, miten nuoret ovat ottaneet ekologisen yritystoiminnan haltuunsa. Perjantaipäivän päätteeksi kuultiin siitä, miten nuoret voivat löytää sen oman urapolkunsa ja että joka polulta voi poimia kultajyviä, kun itsetuntemus kasvaa. Mieleenpainuvia ajatuksia kuultiin pitkin päivää. Toimintaympäristömme ja arkemme muuttuu valtavan nopeaan tahtiin. Siinä mielessä oli toivoa herättävää kuulla, miten hienoja ratkaisuja esimerkiksi lempääläläisillä toimijoilla aikamme ongelmiin on. Yhtä suuri ilo oli seurata, millaisella ammattitaidolla paneeleja vetäneet nuoret hommaa hoitivat.

Lauantai oli varsinainen remupäivä! Ideaparkissa oli väkeä kuin pipoa. Keskusaukion Etelä-Suomen pääty suorastaan ruuhkautui, kun väki tungeksi tutustumaan siihen, mitä kaikkea farkuista saa aikaan, millaisia sisustusvinkkejä tredulaisilla oli heittää, kuka vetää pisimmän korren päästöttömässä vormulakisassa, mitä aina-hymyilevä Pepper-robotti sanoo ja mitä kaikkea ihmeellistä saadaan aikaan 3d printterillä. Kasvomaalaustaide oli suosittua ja päivän teemaan (Halloween, keke) sopivia teoksia syntyi liukuhihnalta hymypalkalla.

Allekirjoittaneelle yksi kohokohdista on aina se, että saa nähdä miten eteentulevia ongelmia ratkotaan yhdessä. Yllättäviä tilanteita tulee aina ja ne ovat kenties parhaita oppimisen paikkoja. 3d-printteri ei lähde tulostamaan? Mika ja muut tekniikan pojat pähkäilevät ja saavat homman toimimaan. Onnellinen hymy kasvoilla, kun printteri alkaa tulostamaan ex tempore suunniteltua kärrypolettia.

Greenpark-tapahtuman jälkeen porukka oli umpipuhki, mutta myös autuaallisen onnellinen. We truly did it! Ja itse asiassa kaikki meni hienosti. Monesta suusta kuultiin lause: ”Ensi vuonna tehdään vieläkin paremmin!”