Valitse sivu

Apulaisrehtori Tainan jouluisen ekologiset terveiset

joulu 9, 2022

Tänään haastattelemme Ilmastosoturien kunniajäsentä, Taina Salosta. Taina on vahva ja innostunut ilmasto- sekä ympäristöpuolustaja, joka on ollut toiminnassa ympäristökysymysten parissa jo vuosien ajan.

Hän on ilmastonmuutoksen torjumiseksi tekemänsä työn ansiosta tuonut esille tärkeitä asioita ja antanut meille esimerkkejä siitä, miten me kaikki voimme auttaa torjumaan ilmastonmuutosta:

Kiitos tästä kunniasta olla esikuvana. Mielestäni nämä ”ekotekoni” ovat kuitenkin sellaisia asioita, joita me kaikki voimme helposti tehdä. Paljon näissä teoissa on kyse loppujen lopuksi vain toistemme huomioimisesta ja välittämisestä. 

  • Olemme onnistuneet hyvin vähentämään sähkönkulutusta kotona  (laskimme lämpötilaa, käytämme ilmalämpöpumppua ja takkaa enemmän, sammutamme turhat valot ja laitteet, käytämme pelkästään led-lamppuja, pesemme täysiä koneellisia pyykkiä, käytämme nopeaa airfryeriä uunin sijaan).  
  • Kampuksellakin sammuttelen valoja ja olen himmentänyt tietokoneen näyttöjä.  
  • Kierrätän ja lajittelen kaiken mahdollisen (myös vaatteet, huonekalut ja muut tavarat) ja olen lisännyt kierrätyspisteitä (muovi, metalli, bio, paperi, pahvi, panttipullot) Kampukselle. Hoidan myös näiden pisteiden tyhjennyksen ja kunnossapidon.  
  • Kauppaan otamme mukaan vanhat kangaskassit. Joskus ostan paperikassin, jonka hyödynnän myöhemmin biojätekassina tai kierrätetyn muovipussin, josta tulee sekajätepussi. Suosin kasvisruokaa, ostan mieluiten lähituotteita, luomua ja kotimaisia tuotteita.  
  • Käytämme kotona mahdollisimman ekologisia kotimaisia pesuaineita, huuhteluainetta emme käytä. Kosmetiikassa olen myös siirtynyt luonnonkosmetiikkaan ja biohajoaviin tuotteisiin mahdollisimman monen tuotteen kohdalla. 
  • Kesäisin viihdyn puutarhassa. En käytä ympäristölle haitallisia aineita rikkakasvien tai itikoiden torjunnassa. Tykkään kaikista kukista ja ötököistä. 
  • Lainaamme kavereiden kanssa tavaroita, kuten peräkärryä, erikoisempia työkaluja, astioita yms.  
  • Suosin vaatteissani luonnonkuituja, sillä ystäväni on töissä Göteborgin meripelastusseurassa ja hän kertoi fleece- ja polyesterituotteiden olevan yksiä pahimpia syyllisiä mikromuovin lisääntymiseen merissä. 
  • Kävelylenkeilleni otan roskapussin tai pari mukaani ja kerään matkalleni osuneet roskat. 
  • Olemme tutustuneet viime vuosina enemmän kotimaan kohteisiin ulkomaanmatkailun sijaan. 

Parannettavaakin löytyy:  

Haluaisin pystyä paremmin hyödyntämään julkista liikennettä työmatkoihini. Toistaiseksi olen yrittänyt aikaansaada kimppakyytejä niin usein kuin mahdollista. 

En varmastikaan ole aina ihan johdonmukainen käytöksessäni – joskus saatan toimia myös jo omaksumaani käytösmallia vastaan. Tykkään sisustaa ja joskus ostan jotain kaunista, vaikken sitä varsinaisesti tarvitsekaan. Toisaalta ostan nämä tavarat usein erilaisilta nettikirppareilta, viimeksi taisin hommata kerran kootun palapelin opiskelijoille ja sitä ennen verhot opiskelijakunnan hallituksen huoneeseen. 

Saan jokapäiväistä iloa lintujen, oravien ja siilien tukiruokinnasta sekä kotona että Kampuksella. 

Olen sitä mieltä, että pienilläkin asioilla on merkitystä. Itselleni tulee parempi mieli, kun teen ympäristön ja tätä kautta meidän kaikkien kannalta paremman teon tai valinnan.  

Olen äärettömän onnellinen saadessani olla mukana meidän ilmastosotureiden huikeassa porukassa 🥰