Valitse sivu

Mahtava IMBY-päivä

huhti 14, 2023

Yksi paja kuvaa aika hienolla tavalla päiväämme. Lukekaapa tämä.

Lintuhavainnot Ahtialanjärven Lempäälän lukion lintutornissa

ke 12.04.2023

klo 12.00–14.00

Sää: aurinkoinen, kaakkoistuuli 4,4 m/s, +9,6 °C, ilmanpaine 1017 mbar (hPa)

laulujoutsen

kanadanhanhi

haapana

tavi

sinisorsa

tukkasotka (!)

punasotka (!)

telkkä

isokoskelo

silkkiuikku

kaulushaikara (!)

kurki (satoja muutolla!)

merikotka

piekana

nokikana

töyhtöhyyppä (satoja)

naurulokki (yhdyskunta, pesiviä)

kalalokki

kiuru

kottarainen

pajusirkku

varis

harakka

naakka

Nämä olivat Bongauspajaa pitäneiden ammattilaisten Merja Kuisma ja Pirkanmaan Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Valtteri Salosen kirjaamat havainnot. Ahtialanjärvellä riitti siis vilskettä, mutta niin oli myös lintutornilla.

Mutta oli sitä muuallakin! Päivän aikana meillä oli yli kaksikymmentä erilaista pajaa eri puolilla koulua sisällä ja ulkona. Kaiken sen avaaminen, mitä pajoissa sanottiin, tehtiin ja opittiin/koettiin, olisi mahdotonta. Paras palkinto on ilmeet ihmisten kasvoilla.

Päivystin itse kaiken keskiössä myrskyn silmässä, Edner-aulassamme. En muista nähneeni yhden päivän aikana niin paljon hymyjä, hehkuvia poskia, naurun kikatusta ja tyytyväisyyden huokaisuja, kun joku oli saanut hyönteishotellin valmiiksi, silittänyt koiria, bongannut lintuja, kuullut tarinoita maailmalta, ja saanut kokea asioita yhdessä parhaan ystävän kanssa.

Projektia suunnitellessamme meillä oli oikeastaan yksi iso kantava lähtöajatus: Vihertyvä Maapallomme. Halusimme konkretisoida sitä eri näkökulmista ja eri tavoin. Kehitys maailmalla kulkee myös hyvää suuntaan. Hyvän huomaaminen antaa meille uskoa ja toivoa. Se puolestaan johtaa tekoihin. Halusimme myös antaa käytännönläheisiä vinkkejä siitä, millaisin teoin voimme itse ole sitä kehitystä jouduttamassa. Ja vielä halusimme nuorten oivaltavan, että kun teemme ympäristöllemme hyviä asioita, se (tekeminen ja luonnossa oleminen) palkitsee meidät; kun luonto ympärillämme voi paremmin, me voimme paremmin.

Sijaintimme Ahtialanjärven rannalla on valtava lahja meille. Olemme suorastaan velvoitettuja ensinnäkin ymmärtämään sen arvon ja toiseksi ymmärtämään myös sen, millä tavalla meidän Ahtialanjärvemme on meistä riippuvainen. Me ja lähiympäristömme olemme yhtä. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa luontokatoon. Se on aika huima ajatus.

Meillä on myös oma ahtialanjärvi takapihallamme. Kaisa Koskelin antoi pajassaan upeita vinkkejä, miten voimme olla vaikuttamassa luontokatoon ja ympäristön hyvinvointiin kotikulmillamme. Oli aikamoinen kokemus hoksata, että oma ymmärrys pihan ja ympäristön hoidosta oli jopa varsin brutaali ja alkukantainen!

Jokaisesta pajasta tuli hienoa palautetta!

Anette Almi avasi kansainvälisen liiketoiminnan kuvioita. Pekka Seppänen Lempäälän asuntomessu 2026 -hanketta. RumpuSeppä Marko Seppä-Murto kertoi ja näytti käytännössä miten harrastuksesta saa lisätienestiä. Pelastuskoirat ja niiden ohjaajat Tiina Mäki ja Tomi Alho kertoivat, millaista on tehdä työtä eläimen kanssa. Painonnostaja Teemu Roininen antoi hyviä vinkkejä kuntosaliharjoitteluun ja vegaaniseen ruokavalioon. Janne Rautanen kalastukseen. Sähkövoimatekniikan professori Pertti Järventausta energiatalouteen. Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen onnelliseen elämään(!). Elina Mikola avasi Amnesty International in ilmasto- ja ympäristötyötä. Henri Backman Punaisen Ristin kansainvälistä työkenttää. Laura Kemppainen perehdytti kiertotalouden saloihin. Kiinassa toimivan yliopiston proffa Antti Rasila valaisi meitä siitä, että vaikka MEILLÄ on se käsitys, että Kiinassa ympäristön tila vain huononee, tosiasiassa siellä tapahtuu VALTAVAN hyvää kehitystä(!?).

Huh mikä päivä. Valmisteluprosessissa oli mukana yli kuusikymmentä Soturia. Pajoja vetämässä noin parikymmentä. Ja kaikki olivat loistavia. Melkoista oppia.

Kiitos kaikille osallistujille!

Soturitoiminnan ohjaava ope Jamo