Valitse sivu

Lukiolaisten Zero Emissions Day –haaste yrityksille

elo 18, 2023

Lempäälän lukion ja Sammon keskuslukion Ilmastosoturit ja Otaniemen lukion KeTut Kestävä tulevaisuus -ryhmä haastavat yrityksiä viestimään vuoden positiivisimmista ilmastoteoistaan Nollapäästöpäivänä 21.9.2023.

Ilmastoteko voi liittyä yrityksen omien päästöjen vähentämiseen, päästöjä vähentävään yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa tai uuden ilmastomyönteisen tuotteen tai palvelun kehittämiseen ja markkinoille tuontiin. Pääasia on, että kyseessä on konkreettinen ja jo toteutettu toimenpide tai hanke.

Yritykset ilmoittavat ilmastotekonsa kisaan kuvailemalla sen noin kymmenellä lauseella seuraavaan Google Forms -lomakkeeseen 12.9. mennessä. Kuvaukseen voi liittää linkin yrityksen sivuille, jossa voi olla tarkempaa tietoa yrityksestä ja sen ympäristövastuullisuudesta.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd8s4K-7eoy4U4x2oKXa0_RRZ0dUNzaIxFSIDWaVzGs0Y9pCQ/viewform?vc=0

Lisäksi kannustamme yrityksiä viestimään omista ilmastoteoistaan somessa 21.9. käyttämällä tunnistetta #zeroemissionsday. Myös Ilmastosoturit nostavat yritysten ilmastotekoja esiin somessa.

Nollapäästöpäivänä 21.9. lukiolaiset tutustuvat yritysten ilmastotekoihin ja valitsevat äänestämällä niistä mielestään parhaan. Äänestämiseen voivat osallistua kaikki Suomen lukiolaiset. Voittajalle on tiedossa Nuorten ääni: Vuoden ilmastoteko 2023 -diplomi sekä kunniaa.

Kampanjan yhteistyötahot viestivät kampanjasta ja nostavat kiinnostavimpia yritysten ilmastotekoja esiin omissa kanavissaan.

Zero Emissions Day

Zero Emissions Day on vuosittain 21.9. vietettävä päivä, jolloin halutaan antaa maailmalle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä sekä lisätä tietoisuutta hiilidioksidipäästöjen aiheuttamista haitoista. Zero Emissions Day keksittiin Nova Scotiassa, Kanadassa vuonna 2008, ja Climate Leadership Coalition (CLC) on koordinoinut päivän viettoa Suomessa vuodesta 2017 asti.

HAASTAJAT

Ilmastosoturit on Lempäälän lukiossa 2018 perustettu nuorten ilmasto- ja ympäristötoimijoiden ryhmä, jollaisia on sittemmin perustettu Ruoveden lukioon ja Sammon keskuslukioon. Ilmastosoturitoiminnassa etsitään tietoa ilmasto- ja ympäristöasioista, tehdään konkreettisia tekoja ympäristön hyväksi ja pyritään innostamaan muita samaan. Keskeisellä sijalla on myös toivon levittäminen.

KeTut on Otaniemen Lukion opiskelijoiden vapaaehtoistoimintaan perustuva Kestävä tulevaisuus -ryhmä. Osallistumme tapahtumiin, järjestämme tempauksia, vaikutamme asioihin ja etsimme uusia tapoja toteuttaa kestävää elämäntapaa. Opiskelijoiden osallisuus näkyy ryhmän toiminnassa vahvasti. Joskus ruokalaan ilmestyvät pääsiäisruohot kierrätyspurkeissa tai vieraillaan puhumassa asiatuntuntijoille kongressissa. Ruoan kasvattaminen kaupunkiympäristössä on meille tärkeää.

LUKEMA-verkosto on Otaniemen lukion luonnontieteiden kehittämistehtävän ja Maunulan lukion matematiikan kehittämistehtävän muodostama lukio-opettajia yhdistävä verkosto. LUKEMA-verkostolla on omat sivut lukemaverkosto.fi ja siellä julkaistaan lukio-opetukseen sopivaa materiaalia. LUKEMA-verkosto koordinoi luma-erityislukioiden verkostoa ja järjestää koulutuksia ja tilaisuuksia lukion opettajille.

Yhteistyössä mukana

Climate Leadership Coalition (CLC) on Euroopan suurin voittoa tavoittelematon ilmasto-businessverkosto. CLC:llä on 96 organisaatiojäsentä: 66 yritystä, 9 yliopistoa, 5 etujärjestöä, 7 kaupunkia, 6 tutkimuslaitosta, 2 säätiötä ja 1 työmarkkinakeskusjärjestö. CLC on hyväksynyt myös 62 henkilöjäsentä. CLC:n jäsenet työllistävät maailmanlaajuisesti lähes miljoona ihmistä ja sen yritysjäsenten markkina-arvo on lähes 70 prosenttia Helsingin pörssin markkina-arvosta. CLC uskoo, että siirtymä kestävään kehitykseen perustuvaan maailmaan on mahdollista, taloudellisesti järkevää ja rahoitettavissa. Tavoitteena on saada liiketoimintaratkaisujen kautta yhdessä aikaan merkittäviä myönteisiä ilmastovaikutuksia.