Valitse sivu

Tansanialaiset maanviljelijät pyrkivät sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin

loka 25, 2023

Yhteistyökumppanimme FFD – Food and forest development Finland on FFD on voittoa tavoittelematon kehitysjärjestö, joka on tukenut maa- ja metsätalouden tuottajajärjestöjä ja osuuskuntia Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa vuodesta 2012.

Saimme FFD:n avulla yhteyden tansanialaiseen maanviljelijäyhteisöön NADO:on (Njombe Agricultural Development Organization) ja pääsimme tapaamaan NADO:n Farajan ja Ernestin FFD kymmenvuotisjuhlassa Helsingissä.

Tansania kuuluu kehittyviin talouksiin, mutta nojaa edelleen voimakkaasti maanviljelyyn ja karjanhoitoon. Suomen YK-liiton Globalis-tietokannan perusteella kolme kertaa Suomea suuremman valtion väkiluku on 67 miljoonaa ja jatkaa edelleen voimakasta kasvuaan. Äidit synnyttävät edelleen keskimäärin 4,6 lasta, vaikka tämä ns. hedelmällisyysluku onkin viimeisen vuosikymmenen aikana lähtenyt laskuun. Maa on köyhä; keskimääräiset tulot ovat noin 3100 dollaria per asukas (Suomessa 59000). Aliravittujen ihmisten osuus on jopa 30 prosenttia väestöstä. Inhimillisen kehityksen indeksissä maa sijoittuu sijalle 157/188 (Suomen sijoitus on 10/188).

Tansania kuuluu niihin alueisiin, jotka kärsivät erityisen paljon ilmastonmuutoksen seurausvaikutuksista. Alue kärsii kovasta kuivuudesta ja kun sataa, sataa niin paljon, että vesi huuhtoo istutetut siemenet maaperästä. Tällä hetkellä kuivuus on erityinen ongelma. Vain reilulla kymmenellä prosentilla väestöstä on mahdollisuus puhtaaseen veteen.

Avokadopelto Nyombon kylässä

Faraja ja Ernest kertoivat Nadosta ja maansa tilanteesta. Faraja työskentelee yhdistyksessä suunnittelu- ja markkinointipäällikkönä. Ernest on kulttuurikehittäjä ja maatalouden asiantuntijana.

Miten NADO toimii ja mihin se pyrkii?

  • Faraja: ”NADO on jäsenpohjainen maatalousjärjestö. Teemme yhteistyötä pienviljelijöiden kanssa. Kasvatamme perunoita, maissia, auringonkukkia, papuja, hedelmiä ja muita vihanneksia.  Tarjoamme maatalousalan koulutusta ja erilaisia uusia teknologioita. Koulutamme maanviljelijöitä kauppakorkeakoulussa ja maatilan kirjanpidossa.

Miten arvioitte toimintanne vaikutuksia Tansaniassa? Onko teillä siihen joitakin mittareita tai menetelmiä?

  • Faraja: ”Ensinnäkin teemme aivan perustutkimusta. Meillä on myös perustiedot erilaisten projektien suunnitteluun, työkalu datan keräämiseen. Niistä näkee mitä tahansa maanviljelijöiden keräämää tietoja. Keräämme tietoja tuotannosta ja tuloista.”
Ernest neuvomassa avokadonviljelijöitä samaisessa Nyombon kylässä

Millaista teidän yhteistyönne paikallisten yhteisöjen kanssa on ihan käytännön tasolla? 

  • Ernest: ”Tapaamme ihan kasvotusten paikallisia viljelijöitä. Teemme yhteistyötä eri kuntaorganisaatioiden kanssa ja järjestämme erilaisia työpajoja paikallisille viljelijöille. Keskustelemme muun muassa siitä mitä heillä on ja mitä heiltä puuttuu.

Mitkä ovat NADO:n tulevaisuuden suunnitelmat ja tavoitteet Tansaniassa? 

  • Ernest: ”Haluamme kehittää NADO:sta erinomaisen maatalouden koulutuskeskuksen, joka auttaa hyvien maatalouskäytäntöjen luomisessa. auttaa viljelijöitä pääsemään markkinoille ja saamaan työstään riittävää palkkaa, jotta he voivat parantaa tuottavuuttaan ja voivat oppia, investoida ja edistää maataloutta kehittymään kestävällä tavalla.”
Faraja arvioimassa avokadon kasvua koepellolla

Luimme sanomalehdistämme, että Keniassa saatiin tänä vuonna erinomainen maissisato. Onko sama Tansaniassa? 

  • Faraja: ”Jos vertaamme lähivuosiin, tämä vuosi oli esimerkiksi avocadojen, perunoitten, maissin ja erilaisten papulajikkeiden satojen suhteen varsin hyvä, koska sademäärät olivat sopivia. Aikaisempina vuosina on ollut niin suurta kuivuutta ja toisaalta niin voimakkaita rankkasadekausia, että osa viljelijöistä ei saanut oikeastaan minkäänlaista satoa. Olemme siis täysin säiden armoilla täällä Tansaniassa.”

Teksti ja haastattelut: Soturien FFD-ryhmä Nikolas Pirttisalo, Amanda Larikka, Anni Salmijärvi

Ryhmäkuva: Janita Jamalainen

Muut kuvat: Faraja Maguhu