Valitse sivu

IMBY24 – Tornibongausta Ahtialanjärven lintutornissa lämpimänä kevätpäivänä

touko 21, 2024

In My BackYard (IMBY) -päivänä 9.4. Lempäälän lukiossa päästiin tekemään tornibongausta pätevässä opastuksessa. Asiantuntijavierainamme oli Valtteri Rosenberg Pirkanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä (Pily) ja Henri Jokinen Hyytiälän Metsäasemalta. Näimme runsaasti kurkien ja metsähanhien muuttoparvia, kottaraisia, västäräkkejä, peippoja, töyhtöhyyppiä, punasotkia (!), taveja, telkkiä, isokoskeloita, sinisorsia, laulujoutsenia, kanadanhanhia, nokikanoja ja silkkiuikkuja. Petojen puolelta meitä ilahdutti kalasääski, hiirihaukka ja ruskosuohaukka.

Pääsimme aitiopaikalta seuraamaan, miten merikotka (!) koetti saada saalista lokkisaaresta. Yritykseksi jäi, kun koko tuhansien yksilöiden naurulokkikolonia nousi tornadomaisesti siivilleen, ja muutama rohkelikko myös hyökkäili kohti merikotkaa. Ei merikotka siinä myräkässä tiedä mihin katseensa tarkentaa. Siinäpä syy, miksi niin moni lintu pesii lokkisaaressa, naurulokkien suojeluksessa.

Lisäksi bongattiin talitiainen, sinitiainen, varis, naakka, kalalokki, harmaalokki. Yhteensä lajeja kertyi yhden tunnin (klo 13.00-14.00) staijauksen tuloksena 26.

Nyt toukokuun loppupuolella järvi vilisee jo ensimmäisiä sinisorsien ja kanadanhanhien poikasia. Lisää poikasia on tiedossa, sillä BI8 Ahtialanjärvikurssilaiset kävivät Rainer Mäkelän ja Tatu Itkosen (Lokkisaari ry) opastuksella asentamassa lisää sotkien pesälaatikoita.

Kuva: Tiina Tikka, silkkiuikkujen tanssi.

#imby #lempäälänlukio  #pily #hyytiälänmetsäasema #ahtialanjärvi #lokkisaari