Valitse sivu

Syvempää Soturikokemusta – Soturien vuosi 23-24

touko 30, 2024

Päättäjäisissä oli kova meno! Kuva: Jarmo Lehtinen.

Ilmastosoturitoiminnassa on jälleen takana upea vuosi! Kuuden vuoden aikana toimintamme on vakiintunut ja on nykyisin merkittävä osa Lempäälän lukion koulukulttuuria. Uusien jäsenten houkuttelu on aiempaa helpompaa, koska toiminnalla on tunnettuutta ja perinteitä. Nytkin Soturiryhmään tuli mukaan uutta väkeä heti vuoden alussa.

Kampuksen nuoret pönttötalkoissa. Kuva: Merja Kuisma.

Lelun Ilmastosoturiryhmässä on tapahtunut lukuvuoden aikana merkittävä muutos. Remmiin mukaan tullut biologian ja maantieteen opettaja Merja Kuisma on tuonut toimintaan mukaan kahluusaappaita ja telkänpesiä, pipettejä, kaukoputkia ja kiikareita eli tutkivaa ja vaikuttavaa toimintaa, sekä rautaisen osaamisensa ja laajat yhteistyöverkostonsa esimerkiksi korkeakoulukentältä. Kaiken tämän ansiosta Ilmastosoturien tietotaito, asenne ja sitoutuminen on entistäkin kovemmalla tasolla. Aikaisempina vuosina Soturitoiminta on ollut vaikuttavaa toimintaa, mutta nyt nuorten ymmärrys luonnosta ja ympäristöstä on entistäkin syvempi. Tästä on erinomaisena esimerkkinä se, miten nuoret ovat päässeet mukaan Ahtialanjärven ennallistamiseen ja suojeluun keskittyvän Lokkisaari ry:n toimintaan. 

Lokkisaari ry:n puuhamiehet Tatu Itkonen ja Rainer Mäkelä yhdessä Merjan kanssa.

Ilmastosoturitoiminta tunnetaan jo Suomessa varsin hyvin. Yhteydenottoja tulee viikoittain Suomen rajojen sisältä, mutta nykyisin myös ulkopuolelta. Yhteistyö eri kumppaneiden kanssa on tiivistä ja vaikuttavaa, koska meillä on jo kokemusta siitä, mitä saamme yhdessä aikaan. Toiminnan laajentuminen on edellyttänyt aikaisempaa enemmän myös toimintaa ohjaavalta ns. Opesoturiryhmältä. Tässä ryhmässä ovat olleet ahkeroimassa Merja, Jarmo Lehtinen, Maija Häärä ja Eeva Gullstén. Opesoturille merkittävää tausta- ja sivustatukea ovat olleet antamassa Iki-Soturit Taina Salonen ja Erno Tossavainen.  

Lajin tunnistus käynnissä. Kuva: Merja Kuisma.

Olennaisin ryhmä ovat kuitenkin meidän nuoremme. Soturiryhmän toiminnassa on lukuvuoden aikana ollut mukana noin sata nuorta! Erilaisten projektien määrää on vaikea määritellä ja laskea, mutta viikoittaisissa palavereissamme on ollut keskimäärin 5–7 eri projektia, joista osa on tullut uusina, osan kanssa on jatkettu pidempään. Joka tapauksessa vuoden aikana toteutettujen projektien määrä on ollut valtava. Mukana paljon koulu- ynnä muita vierailuja, lausuntoja, taidenäyttelyitä, somekampanjoita, esiintymisiä paneeleissa, erilaisia pieniä ja suuria tempauksia. Eli melkoinen määrä tekoja, toimintaa, vaikuttamista eri tasoilla ja eri tahoilla ja kaiken tämän myötä paljon uutta osaamista!

Kouluvierailuja ja tapahtumia 

Suurin ”työllistäjä” ryhmässä ovat jälleen olleet kouluvierailut. Koulukeikkoja on vuoden aikana tehty parisenkymmentä. Kohteina ovat olleet erityisesti ala- ja yläkoulut. Vierailujen sisältö ja toiminta on aina pyritty räätälöimään erikseen kutakin käyntiä varten. Vierailuilla on pyritty antamaan tietoa ympäristöstä toiminnallisuuden keinoin. Samalla on jaettu konkreettisia esimerkkejä, miten kukin meistä voi omaan lähiympäristöönsä vaikuttaa.  

Viialan upea Soturiryhmä Alisa, Elsa ja Emilia!

Hyvästä esimerkistä käy alakouluvierailuilla toteutettu Kuplajahti-peli. Siinä oppilaat muodostavat ensiksi joukkueita, jotka lähetetään rastiradalle. Kuplajahdin alustavana tarinana on auttaa tarinan kyläläisiä pääosin vesistön rehevöitymiseen liittyvässä ongelmassa. Rasteilla on erilaisia toiminnallisia tehtäviä, kuten jätteiden lajittelua, kalojen tunnistusta, ongelman ratkaisua (palapeli) ja kantaaottavaa pohtimista jne. 

 Soturiryhmä on ollut mukana lukuisissa eri tapahtumissa esittelemässä toimintaa ja pitämässä esityksiä ja erilaisia toiminnallisia tempauksia. Esimerkkinä voi mainita vaikka Tampereen yliopiston, Climate Leadership Coalition (CLC), Tampereen ja Lempäälän seurakuntien ja Ilmastokumppanuusryhmän kanssa toteutettavan Nollapäästöpäivän tapahtuman (21.9.). Lelun Soturien tehtävänä oli toteuttaa kumppanikoulun Otaniemen lukion kanssa päivään liittyvä yrityshaastekisa, jossa pyydettiin yrityksiä kertomaan omista kestävän kehityksen ratkaisuistaan. Kisaan osallistui yhteensä 36 yritystä, joista Lempäälän Virta-kampuksen, Otaniemen lukion ja Sammon keskuslukion opiskelijat pääsivät äänestämään voittajaa. Kisan avulla nuoret saivat konkreettisia esimerkkejä siitä, miten merkittäviä kestävän kehityksen investointeja yritykset koko ajan tekevät. 

Saimme kerättyä hienon palkintopöydän Classic-tapahtumaan. Pöydän takana Sanni ja Siiri. Kuva: JL

Sotureilla oli myös hieno projekti salibandyseura Classicin kanssa. Soturit toimivat 15.11. Classic-EräViikingit-pelissä peli-isäntinä. Ryhmä haastatteli edustusjoukkueiden pelaajia heidän luontoon ja ympäristöön liittyvistä harrastuksistaan, haastatteluista tehtiin tosi hieno somesisältöjä eri kanaviin. Videoilla oli tuhansittain katsojia! Peli-iltana Soturiryhmä olivat järjestämässä tilaisuudessa toiminnallisia rasteja ja esittelemässä pelin tauolla toimintaamme. 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan vieraina!

Nuoret ilmastosoturit esittelivät lokakuussa toimintaansa Lempäälän kasvatus- ja opetuslautakunnalle. Esitykselle varattu puolituntinen venyi reiluksi tunniksi, kun lautakunnan jäsenillä oli niin runsaasti kysymyksiä. Saimme tavattoman paljon positiivista palautetta ja tukea toiminnalle! 

Lokakuussa osallistuimme Hyytiälän metsäasemalla kansainväliseen opettajien koulutustapahtumaan Teachers’ Climate Change Forum. Siellä kuulimme tutkijoilta viimeisimpiä tutkimustuloksia ilmastonmuutoksesta, ilmastotunteista ja myönteisestäkin (!) kehityksestä. Omia opiskelijoitamme oli mukana pitämässä englanniksi (!) työpajaa soturitoiminnasta Lempäälässä. Soturit osallistuivat myös helmikuussa upouuden Pirkanmaan Ilmastotoimintakeskuksen (PIK) pitämään koulutukseen esittelemällä toimintaansa. Hyvä nuoriso! 

Soturiryhmä Hyytiälässä. Kuva: Merja Kuisma.

Ilmastosoturit vertasivat ilmastonmuutoksen vaikutuksia Suomen metsiin vaikutuksiin Tansanian maataloudessa FFD (Food and Forest Development Finland) -hankkeessa. Soturit haastattelivat metsänhoitaja Henri Jokista ja metsäteknikko Reetta Matilaista saaden selville muun muassa tammen yleistyneen samalla kun kuusten lahovauriot ovat voimistuneet.

 

Soturikolmikko ripustamassa luontokuvakisan kuvia kampukselle. Kuva: Merja Kuisma.

Soturit järjestivät elokuussa Suomen luonnon päivän kunniaksi luontokuvakilpailun. Kuvan parhaat otokset vietiin vuoden pimeimpään aikaan tammikuussa ilahduttamaan heikoimpia vanhuksia Pohjoismaiden suurimmassa vanhainkodissa Koukkuniemessä. Näyttely siirrettiin sittemmin IMBY-päivänä huhtikuussa Virta-kampukselle opiskelijoitamme ja henkilökuntaamme ilahduttamaan.

IMBY

Viime vuoden tapaan, tämänkin vuoden isoin ponnistus oli kevään In My BackYard eli IMBY-päivän järjestäminen. Lukiolle kutsuttiin iso joukko eri alojen asiantuntijoita kertomaan edustamansa taustayhteisön, kuten yritysten, tutkimuslaitosten ja yhdistysten, toiminnasta. Viime vuoden tapaan tänäkin vuonna tavoitteena oli toiminnallisten pajojen järjestäminen. Samalla pyrkimyksenä tai jopa piiloagendana oli esitellä nuorille erilaisia uramahdollisuuksia ja toisaalta kertoa esimerkiksi niistä luontoon liittyvistä harrastusmahdollisuuksista, joita heillä olisi jo nyt. 

Katri Purasen Lomonosov-kuunnelmapajassa lähdettiin liikkeelle. Kuva: Eeva Gullstén.

Opiskelijoilla oli mahdollisuus valita itse yksi paja. Valintojen perusteella on selvää, että lukion nuorilla on suuri tarve tehdä konkreettisia asioita. Soturi Nikolas Pirttisalo vei ison opiskelijaryhmän Koipitaipaleelle eväsretkelle. Merja, Valtteri Rosenberg, Henri Jokinen ja Laura Haikonen opastivat luontotutkimuksen ja erityisesti lintubongauksen alkuun. Carita Ylikippari näytti mallia hyönteishotellin rakentamisessa. Saara Pykälö ja Ninna Hannu vetivät suosittua kangaskassipajaa. ISS Keittiömme welho Taina Heritty vihki ryhmäänsä vegaanisen leipomisen salaisuuksiin. Tunne ry:n toiminnanjohtajan Taneli Saaren pajassa riitti tunkua, kun aiheena olivat nuorten keskuudessa valitettavan yleiset tuntemukset, kuten ahdistus ja stressi. Kerätyn palautteen mukaan niin pajojen vetäjillä kuin pajoihin osallistuneilla nuorilla oli hieno IMBY-päivä. 

Soturitoiminnalle on kysyntää! 

Ilmastosoturitoiminta on levinnyt Lelusta muihin kouluihin. Ympäristötoimijuuteen erikoistuneet Ruoveden Ilmastosoturit ovat Aulikki Laineen johdolla päässeet hienoon lentoon ja ovat kevään aikana osallistuneet esimerkiksi Suomen Itsenäisyyden juhlarahaston SitraLab-projektiin mielikuvitellen erilaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia. Hakkarin yläkoulussa Kirsi Cederlöf on saanut Ilmastosoturiryhmän toiminnan hienosti käyntiin! He ovat tehneet monenlaisia käytännön tekoja, kuten järjestäneet kirpputoreja, paneeleja ja tehneet yhdessä kangaskasseja.  

Merja Kuisma ja Jarmo Lehtinen ovat olleet mukana Helsingin yliopiston Climademy-projektissa pilottiopettajina. Climademyn tavoitteena on kehitellä erilaisia ilmasto- ja ympäristöopetuksen keinoja ja välineitä. Muutenkin yhteistyö korkeakoulujen kanssa on ollut lukuvuoden aikana tiivistä. 

Ilmastosoturien toimintaa lukuvuoden 2023–2024 on mahdoton tiivistää muutamaan sivuun. Siinä olisi aihetta kirjaksi 😉 Tässä kuitenkin tiivisti muutamia esimerkkejä, miten toiminta on kerryttänyt mukana olevien tietoja ja taitoja.