Vuoden 2024 Nollapäästöpäivän pienempien toimijoiden sarjan voittaja on FabPatch Vaatelaastari! Voittajaa olivat valitsemassa Lempäälän lukion opiskelijat ja asiantuntijatuomaristo, jossa olivat mukana Helsingin yliopiston Henri J. Jokinen, Ceriffi Oy:n vastuullisuusasiantuntija Susanna Kumpulainen, sekä Nollapäästöpäivämallin Suomeen tuoneen Climate Leadership Coalitionin (CLC) vanhempi neuvonantaja Sari Siitonen.
Tuomaristo toteaa FabPatch-arviossaan näin:
FabPatch on loistava esimerkki siitä, että joskus yksinkertaisetkin ideat voivat olla niitä parhaimpia. Vaateteollisuus aiheuttaa hurjat päästöt eikä moni nykypäivänä jaksa/ehdi/osaa/omista välineitä korjata vaatetta hyvin. Vaatteen käyttöiän kasvattaminen on todella suuri ilmastoteko.

Vastuullisuuskoordinaattori Natalie Ahonen, miten FabPatch sai alkunsa?
FabPatch Oy perustettiin arjen aidon tarpeen äärellä. Yrityksen perustajajäsenet keskustelivat arjen keskellä puhelimessa, että miksi ei ole vielä olemassa helppoa, kaunista ja nopeaa tapaa korjata vaatteita? Vaatelaastari FabPatch –paikat siis syntyivät aitoon arjen tarpeeseen. Helpottamaan vaatteiden korjaamista ja pidentämään tuotteiden käyttöikää.
Mitkä siis ovat mielestänne vaateteollisuuden keskeiset ongelmat?
Vaateteollisuus tuottaa nykyisillä toimintatavoillaan valtavasti ylituotantoa ja samalla myös hiilidioksidipäästöjä (arvioitu n. 4-10 prosenttia kokonaispäästöistä), sekä luontokatoa. Olemme melko lyhyessä ajassa tottuneet ylikulutuksen malliin ja tuotteiden huolto sekä korjaus ovat jääneet pienempään rooliin ihmisten arjessa. On jopa helpompi ostaa uusi tuote kuin korjata tai korjauttaa vanha. Nykyinen ultrapikamuoti ei myöskään tuota aina laadukasta vaatetta, jota edes kannattaisi korjata. Me haluamme edistää vaatteiden käyttöiän pidentämistä tekemällä korjaamisen kaikille helpoksi. Kannustamme myös vaalimaan laadukkaita tuotteita, joita on ilo käyttää pitkään ja huoltaa. Tuotteen käyttöiän tuplaamalla, vähenevät sen elinkaaripäästöt jopa 44 prosenttia.

Ilmeisesti vihreät arvot ovat siis teille tärkeitä myös esimerkiksi materiaalituotannossa?
Meille ekologinen vastuu on hyvin tärkeää. Me pyrimme alati etsimään vastuullisempia materiaaleja tuotantoomme. Teemme kaikkemme, jotta voisimme tuottaa aina laadukasta ja kestävää tuotetta markkinoille. Meillä on korkeat laatukriteerit, jotta tuotteemme kestää siinä kontekstissa, johon se on suunniteltu. Hyvä laatu on myös kestävä valinta. Tällä hetkellä valtaosa mallistostamme on tuotettu kierrätetystä polyesterista (rPES) joka on GRS (Global Recycled Starndard) -sertifioitu. Muut materiaalimme ovat myös valittu vihreiden arvojen mukaisesti niin hyvin kuin mahdollista. Eettisyys sekä eläinten hyvinvointi myös merkitsee meille paljon. Käyttämämme merinovilla on tuotettu mulesing-free menetelmällä.
Entä mitä haluaisitte vaateteollisuudessa tai ihmisten asenteissa muuttaa?
Kannustamme kaikkia korjaamaan ja huoltamaan jo olemassa olevia vaatteitaan! Korjaaminen voi olla myös helppoa, kivaa ja kaunista. Olemme myös näkyvän paikkaamisen puolestapuhujia. Meidän mielestämme korjattua vaatetta ei tarvitse hävetä tai piilotella, vaan korjaus saa näkyä, kertoen käyttäjän tiedostavasta, ympäristöystävällisestä valinnasta. Tutkimusten mukaan käyttäjä myös vaalii ja arvostaa itse korjaamaansa tuotetta enemmän, jolloin tämä myös edistää tuotteen käyttöiän pidentämistä ja ylipäätään materian arvostamista.

Osaatteko sanoa, missä näette itsenne vaikka vuosikymmenen päästä?
Olemme kansainvälisesti tunnettu brändi, joka vie korjaamisen ilosanomaa eteenpäin kaikilla mantereilla, kaikille ihmisille!
Suuri kiitos haastattelusta Natalie. Onnittelut vielä voitosta ja onnea ja menestystä FabPatch Vaatelaastarille!
Viimeisimmät kommentit