Valitse sivu

Ekologisempaa valoa

joulu 10, 2020

Kynttilät ovat monelle tärkeä osa joulutunnelmaa. Steariini- ja parafiinikynttilät ovat kuitenkin ongelmallisia sisäilmaa ajatellen. Parafiini on lisäksi öljypohjaista eli uusiutumattomista luonnonvaroista tehtyä. Kynttilöiden luomasta tunnelmasta ei kuitenkaan tarvitse luopua ahdistuksen vuoksi, sillä voit korvata perinteiset kynttilät itse tehdyillä mehiläisvahakynttilöillä. Mehiläisvahakynttilät ovat ekologinen vaihtoehto, ja ne palavat kauniilla puhtaalla liekillä. Kynttilöiden tekoon tarvitset:

Mehiläisvahalevyjä
Sydänlankaa
Sakset
Viivaimen
Veitsen
Leikkuulaudan

Kaikista helpoin tapa on valmistaa kynttilät rullaamalla mehiläisvahalevyä. Kynttilästä voi tehdä suoran tai kierteisen. Suoran kynttilän ohjeet ovat alla. Jos haluat tehdä kierteisen kynttilän seuraa samoja ohjeita, mutta leikkaa alussa kolmion muotoinen pala.

  1. Leikkaa mehiläisvahalevyistä sopivan kokoinen pala (esimerkissä 20cmx33cm puoliksi).
  2. Leikkaa sydänlangasta oikean mittainen pätkä, noin muutama sentti kynttilää pidempi. Sydänlangan pää kannattaa kastaa sulaan mehiläisvahaan (tai vanhojen kynttilöiden steariiniin), jotta se syttyy helpommin.
  3. Painele sydänlanka hellästi kiinni levyyn. Apuna voi käyttää vaikkapa viivoittimen päätä.
  4. Rullaa levy kynttilän muotoon aloittaen reunasta, johon sydänlanka on paineltu.
  5. Painele reunan saumaa sormella hellästi. Lämmön tulisi sulattaa mehiläisvahan reuna kiinni.
  6. Sytytä kynttilä ja nauti!

Teksti ja kuvat: Veera Hussa