Laulaja ja lauluntekijä Tero Vesterinen kertoo miten luonto on vaikuttanut häneen ja hänen musiikkiinsa. Vesterinen jakaa myös mielipiteensä joulunvietosta sekä siitä miten maailma palaa.
Mitä luonto Sinulle merkitsee?
Mä käsitän luonnon kaikkien merkillisten ja ihmeellisten elävien ja elottomien verkostona. Yksinkertaisesti se on siis kaikki. Kaikki mitä me olemme, kaikki mitä meillä on ja kaikki mitä me jätämme jälkeemme. Sen takia olenkin aivan pohjattoman surullinen ja huolissani siitä suunnasta johon me ihmiset, yksi ainut laji kaikkien muiden joukossa, olemme omalla toiminnallamme tätä kokonaisuutta viemässä. Tämän surun ja huolen vastapainona kuitenkin koitan nauttia luonnosta monin tavoin ja aistein. Se maadoittaa monesti korkealentoisen ajatuksenjuoksuni.
Voiko sanoa, että luonnolla ja ympäristöllä on ollut vaikutus musiikkiisi?
Kyllä, eikä pelkästään omaani vaan myös yhtyeemme musiikkiin. Yhtyetoverinikin onneksi arvostavat luontoa ja jakavat huoleni sen tilasta. Meillä on monia kappaleita, viimeisimpänä Maailma palaa -niminen biisi, jotka käsittelevät toimintaamme täällä ja toivottavasti herättelevät kuulijoita ajattelemaan omaa osuuttaan osana tätä mieletöntä kokonaisuutta.
Millaisen vinkin antaisit vastuulliseen joulunviettoon?
Nykyään on valtavasti äärettömän hyviä kasvis- ja kalavaihtoehtoja perinteisille joulukinkuille ja muille ympäristöämme enemmän kuormittaville pöydänantimille. Eikä niitä ihan kaikkia liharuokia tarvitse korvata, jos on kovin perso vaikkapa sille kinkulle. Kaloja valitessa kannattaa miettiä ja kysyä vaikka kauppiaalta, mitkä ovat eettisempää osastoa ja ovat esimerkiksi MSC-merkittyjä tuotteita. Pienillä teoilla on yhä enemmän merkitystä, vaikkei se siltä tuntuisi. Oman osansa tekemällä saa hyvän joulumielen ja sitä paitsi on ihan mahdollista, että uusista tarjoiluista nousee tulevaisuuden perinneherkkuja!
Onko sinulla jokin luontoon liittyvä jouluperinne?
Ei varsinaisesti, mutta jos saunamme olisi valmis ja lunta maassa, niin menisin kieriskelemään siihen joulusaunasta nauttiessa. Ehkä ensi vuonna sitten…
Jos voisit aloittaa uuden jouluperinteen, niin mikä se olisi?
Yhden lahjan perinteen. Jos jokainen antaisi toisille vain yhden lahjan, niin sillä säästyisi jo aikalailla kaikkea teollisuuden, kuljetusten ja muiden joululahjavuoria tuottavien ja liikuttelevien alojen päästöistä. Ja silloin tulisi kenties mietittyä tarkemmin sitä lahjaakin, kun määrä ei korvaisi laatua.
Uskotko tai uskotteko, että pystytte musiikillanne muuttamaan maailmaa?
Uskon ja toivon niin. Kyllä mulla itselläni on väkeviä kokemuksia siitä, kuinka joku suosikkiartisteistani on ollut vahvasti jotain mieltä ja se on vaikuttanut omaan ajattelutapaani ja sitä kautta käyttäytymiseeni ja valintoihin mitä teen. Suhtaudumme muutenkin aika tosissamme musiikkiimme, niin olisihan se vähän antikliimaksi, ellemme uskoisi sanoitusten ja musiikin herättämän elämyksen ja tunteen vaikuttavan kuulijoihin.
Millaisia jouluterveisiä haluaisit lähettää Ilmastosotureille ja muille nuorille?
Urhoollisia terveisiä! Vaikka edelleen näyttää siltä, että tiemme vie lähinnä naama edellä betoniseinään, niin oikeasti todella iso joukko ihmisiä tekee kaikkensa ettei niin kävisi. Vaimoni on biologi ja hyvin aktiivisesti ja syvällä mukana ympäristöasioissa ja -vaikuttamisessa. Hänen kauttaan olen saanut arvokkaan kokemuksen siitä, että toivoa ei kannata heittää! Ja teissä nuorissa on tulevaisuus! Te teette tulevaisuudessa, aika piankin, päätöksiä jotka vaikuttavat maailmaamme. Se jos mikä on rohkaiseva ajatus, sillä mun kokemuksen mukaan teillä on viisautta, ymmärrystä ja arvostusta, ei vain muita ihmisiä kohtaan, vaan myös kaikkea muuta luontoa kohtaan!
Kuvat: Ville Juurikkala.
Haastattelijoina: Samu, Henrik, Leevi ja Juho.
Viimeisimmät kommentit