Valitse sivu

Ilmastosoturit haastavat #IMBY -päivään!

helmi 24, 2023

Imby eli In My BackYard -päivän tarkoituksena on alleviivata vastuutamme luonnosta.

Haluamme nostaa esille ajatusta, että luonto alkaa heti ulko-ovelta. Meillä on paitsi vastuu, myös ilo ja lupa nauttia luonnostamme. Luonnossa liikkuminen ja oleminen vahvistaa tutkimusten mukaan hyvinvointiamme. On aika maksaa takaisin.

Haastamme sinut, perheesi, työyhteisösi, koulusi, kotikuntasi ja lemmikkisi mukaan #Imby -päivään. Actionpäivä on 12.4., mutta voit tulla mukaan silloin kun sinulle sopii. Eikä toiminta tietenkään lakkaa tuohon päivään. Tehdään muutoksesta pysyvä.

Haastamme sinut myös haastamaan muita. Yhdessä olemme enemmän, yhdessä saamme enemmän aikaan. Yhdessä maailma muuttuu meille kaikille paremmaksi.

Voit osallistua päivään eri tavoin. Puhumme Tasoista. Periaatteessa Tasot ”vaikeutuvat”, kun numero suurenee. Kaikista Tasoista tulee ohjevideoita TikTok-tilillemme ja YouTube-kanavallemme. Omaa harkintaa on kouluissa tietysti hyvä käyttää tai pyytää paikan päälle asiantuntemusta vaikka paikallisesta luonnonsuojeluyhdistyksestä.

Tasoista tarkemmin:

Taso 1: #PyörälläPäästään

  • Kuljetaan työ-, koulu-, kauppamatka pyörällä. Jos mahdollista, ota kuva ja postaa someen!

Taso 2: #KevätBongaus

  • Bongaa tipu ja/tai joku muu kevään merkki. Nappaa kuva ja someen!

Taso 3: #TäyttäRoskaa (tunnetaan myös nimellä #RoskaSakki!)

  • Käy/käykää keräilemässä roskia lähialueelta. Someen kuvia.

Taso 4: #HyönteisHotelli #TäysiPönttö

  • Tehkää hyönteishotelleja ja/tai linnunpönttöjä! Kuvia!

Taso 5: #MyBackYard

  • Piirrä kuva omasta takapihastasi tai sinulle tutusta/merkityksellisestä pihasta ja suunnittele sinne/suunnittele se uusiksi niin, että siellä kasvaa hyötykasveja ja/tai se houkuttelee hyönteisiä, tirpuja ja kaikkia muitakin toivottuja vieraita!

Taso 6: #VihertyväPallomme

  • YouTube-kanavallemme tulee maaliskuun loppuun mennessä erilaisia helppotajuisia maksimissaan noin 15 minuutin mittaisia asiantuntijahaastatteluja, joita toivottavasti katsotte ja käytätte. Kouluissa ne sopivat esim. eri oppiaineiden tunneilla käytettäväksi. Yhdistävänä teemana videoilla on ekologisemmaksi muuttuva arkemme ja sitä kautta tulevaisuus ja toivo.
  • Meillä Lelussa koululle tulee eri alojen asiantuntijoita (ns. fasilitaattoreita) oppitunneilla kertomaan omasta arjestaan ja erityisesti siitä miltä vihreä siirtymä/vastuullisuusteemat siinä ja siellä näkyvät ja millaiset ovat tulevaisuuden näkymät. Oppitunneista on tarkoitus tehdä toiminnallisia niin, että fasilitaattori miettii ryhmän ratkottavaksi pulman/pulmia, joita opiskelijat ryhmissä ratkaisevat.

Miltä kuulostaa? Toivottavasti sytyt. Sytytään yhdessä.

Muista:

#IMBY

#Ilmastosoturit